Tag Archives: Melancong ke Turkey

DSC_2659-1

Grand Bazaar, Istanbul

Salah satu tempat yg juga paling popular di Istanbul ni adalah Grand Bazaar..Bazaar ni da lama ujud dan still beroperasi sehingga ke hari ni.Di Bazaar ni korang boleh dapat memacam benda dari barang2 cenderahati hinggalah ke barang kemas

Ianya dibina pada tahun 1455 dan siap pada 1461,oleh Sultan Mehmed.

Hari ni, grand bazaar mempunyai 2 masjid, 2 hamams(spa traditional), 4 fountains, dan juga kafe/restaurants. Binaan ini mengandungi 12 major building dan mempunyai 22 pintu…kalau tak kena gaya korang boleh sesat kat sini

salah satu entrance Grand Bazaar

bergambar depan pintu masuk diantara 22 pintu masuk Grand bazaar

Now I’m inside the 600 yrs old building…

rekaan dalaman Grand Bazaar masih ada identiti senibina Ottoman,macam kat dalam masjid je..ada kubah2

mmg cantik seni bina  Grand Bazaar ni

Toke kedai pun muda2 belaka

t-shirt utk souveniuor

antara barangan2 yg dijual disini

Kuyumculuk katanyer…maksudnyer?? entah saya pun tak tahu

antara restaurant2 dalam Grand Bazaar

salah satu kawasan yg sesak

kedai barangan tembikar Turkey…cantik utk dibawa pulang…

kain ela pun ada…

salah satu drpd  empat fountain dalam Bazaar ni

ashtray yg menarik…seni kerjatangan Turkey

kedai karpet…

Ok tulah sedikit sebanyak gambar2 nyer..itujelah post2 dr Turkey..actually ada lagi..kalau korang nak tgk lagi bg tahu la yer..

Sign Off!!


Share
DSC_2577-1

Streets of Istanbul Bhg 2

Post ni adallah sambungan kepada post semalam,dek kerana bnyk gambo terpaksalah saya pecahkan kepada 2 bahagian..ok ..terima kasih terlebih dahulu sebab masih setia dengan blog saya ni..

Ok mari kita mulakan..

kedai souvenior ni mmg yg paling vogue berbanding yg lain..ada aura..dan tersendiri

peronda kawasan pelancongan..ni kalau buat balik pun ok ni..senang bawak g kedai mamak depan umah..kuikui

Turkish Delight – salah satu cenderahati yg mesti dibawa pulang ke tanahair

Salah satu kedai yg menjual manisan..Baklava adalah salah satu yg popular..mmg sedap Baklava ni..ada dihidangkan didalam penerbangan MAS as a dessert

tuh tgk,budak ni ajak korang nikah ngan dia…ahahaha actually budak ni tukang promote kedai2 barangan hantaran nikah..yg saya perhatikan barang barang nikah dorang ni mcm kat Msia gak ..

see…cincin kahwin nyer dulang..mcm kita gak kan…tp Msia lagi lawa lawa la jika nak bandingkan dgn dorang ni..ye dok

matawang Turkis Lira..TL20..ni jer yg tinggal…apa nak makan ek dgn duit sebanyak ni?ok mari follow saya g makan tempat2 budget sekitar kawasan ni

ni jelah yg boleh saya layan..jika nak makan hak lain2 tu rasa macam tak selera..kebab is the best at that time fr me..hanya TL2.50

ok la, not bad jugak kebab ni

yg ni pulak adalah tempat mandi cara tradisional org2 Turki..ala ala spa..kalau rasa nak dimandikan jom le layan kat sini..

ini dia nyer leaflet…eksklusif wooah..

Ini pula pintu masuk Grand Bazaar Istanbul..saya tak nak citer lagi pasal ni hari ni sebab kat dalam ni memerlukan satu lagi post khas utk Grand Bazaar ni..esok saya post ok..

Well itu jer la antara gambaran sedikit sebanyak mengenai apa yg ada di sekitar jalan,tepi jalan,tgh jalan dan atas jalan Istanbul ni..

Jumpa lagi esok….

Sign Off!!!


Share
DSC_2479-1

Streets of Istanbul

Siri post entry Istanbul kali ni akan membawa korang ke merata jalan jalan di kawasan tumpuan pelancong di sekitar  Blue Mosque,hagia Sofya dan juga Istana Topkapi..

yg ni adalah antara shot2 gambar yg bakal didedahkan sebentar lagi..

yang ni adalah ice cream Turkey..mmg lazat,saya sempat merasa gak la..mmg lemak dan lembut dan spongy..yummy yum yum

ada beberapa perisa,spt vanilla,jagung,strawberry dan semestinyerlah cokelat mesti ada

saya amik vanilla dan jagung..

tu diaaa…

kedai barang barang souvenior..lampu lampu yg bergayuy2 tu mmg femes item kat sini..

harga barang barang souvenior kat sini bermula dari TL2 hingga TL200..kalau pandai tawar menawar boleh dapat best price..

yg ni sejenis manisan…saya terlupa nak tanya detail pasal ni..sorry..tp benda ni nampak pelik sikit..

salah satu gerai berhampiran Blue Mosque

yg ni mmg menarik,hasil kerja tangan warga tempatan yg begitu halus..

yg warna biru tu adalah fake eyes..dikatakan boleh membawa tuah kepada pemakainyer..dorang buat keychain,plaq dan macam2 lagi menggunakan design ni

carpet! carpet!

bermacam jenis tarbus

ni kawan saya dari India iaitu Amit Shashi dgn pemandu pelancong percuma..tgh tgk gambar kat camera

streets of Istanbul

Actually banyak lagi ni..next post nnt saya sambung k…harap tak jemu yer..kalau da bosan bg tahu saya ok

Sign Off!!


Share
DSC_2490-1

Hagia Sofya,Turkey – Dari gereja ke masjid dan kini…

Okay ..saya sambung dari tajuk…dan kini…adalah sebuah muzium.

Hagia Sofia telah dibina pada kurun ke 6 semasa era Byzantium oleh Maharaja Justinian l ,banyak nama panggilan monumen ni sebenarnya namun begitu mempunyai maksud yg sama..ada panggil Hagya Sofya,ada juga Hagia Sophia dan ada juga Ayasofya

Dalam blog saya ni kita panggil Hagia Sofya la..ok tak?

Hagia Sofya ni pun macam Blue Mosque jugak,merupakan sebuah monumen yg amat terkenal di Turkey,terletak berhadapan dengan Masjid Biru Istanbul (see picture)

Untuk makluman anda antara mereka berdua ni,yg senior adalah Hagia Sofya …jauh lebih tua dr Blue Mosque,yg dibina dalam kurun ke 17(sedangkan si Sofya ni dalam Kurun ke 6)

Justinian l membina Hagia Sofya adalah untuk ‘melawan’ gereja  Church of St. Polyeuchtos yg dibina ole Julia Anitzia,Actually dua orang mamat ni iaitu Justinian dgn Julia Anitzia ni kira bakal jadi Maharaja Byzantium,masing2 nak tunjuk hebat untuk merebut takhta dengan membina gereja yg besar2 dan cantik.

Hagia Sofya ni kekal menjadi gereja yg terbesar sehinggalah Gereja St Peter dibina di Rome 1000 tahun kemudian…Lama beb si Sofya ni pegang carta no 1

Semasa kejatuhan era Constatinapole pada 1453,Mehmet the Conqueror dari Kerajaan Ottoman,telah mewarisi gereja ni dan telah menukarkannya menjadi sebuah masjid dan terus kekal sehingga tahun 1935 dimana pada tahun tersebut Atartuk menjadikan si cantik Hagia Sofya ni kepada sebuah muzium pula ..kekal hingga ke hari saya sampai disini hehehheh

Ikut sejarah, 4 menara masjid ni dibina apabila ianya ditukar daripada gereja kepada sebuah masjid

Hagya Sofya ni merupakan pusat tumpuan pelancong di Istanbul dan terletak berhapiran dengan dua lagi kawasan yg bersejarah iaitu Istana Topkapi dan Blue Mosque

Korang tengoklah org yg bersesak sesak nak masuk Hagia Sofya ni..beratur panjang giller tak hengatnyer..menyebabkan saya membatalkan hajat nak masuk muzium ni,cuma saya masuk dibahagian tepi muzium yg terdapat makam2 diraja disemadikan,jom kita saksikan..(wah macam kat dalam tv pulak)

 sekarang ni… anda berada dekat dgn Hagia Sofya

Ok la utk kali ni..saya ada beberapa lagi topik menarik di Istanbul utk dipostkan ke blog ni..jadi teruskan bersama saya di Zarul Umbrella Dot Com

Sign Off!!


Share
DSC_2458

Barkikoy,Istanbul-Another Story

Semalam akibat line internet yg tak berapa nak boleh harap especially saat2 nak menghantar naik file2 gambar yg cun giller ni ke blog maka ianya telah ditunda ke hari ni..harap line internet sini ok hari ni..jom layan..eh sampai mana semalam ek??adusshh lupa la plak,jap nak usha ke belakang jap huhuuh

-

-

-

ok ..semalam saya stop kat restoran Felek yg ada tarian gelek tu..huhuh..ok next pic adalah …

Petrol Ofisi..ni bukan ofis pertol yer tp adalah stesyen minyak cap Petrol Ofisi..syarikat ni akan berkerjasama dgn Air Asia tak lama lagi..sbb kaler da sama dah tu..gurau jer,jgn Mr Tony..

hahah yg ni Mr X,knp nama dia X? korang jgn tanya saya pasal saya sendiri pun tak tahu nama dia,sbb cant speak english..ni Pak Nil elok call dia ni nih buat segmen “Cant i help u?” di Riuh Pagi Era….saya tanya apa nama tempat yg kita lalu dia boleh senyum jer,sah mmg tak leh ckp omputih..dia tahu tunjuk jer tempat2 yg best2..ooops lupa..actually Mr X ni lah driver shuttle hotel kami duduk tu..

This is our own Kembara Perodua’s Twin tak seiras..Terios!!!

now we are here,Ladys and Gentlemen Welcome to Bakirkoy,CapaCity Shopping Mall..jom masuk dalam kita shopping tingkap jap..

masuk jer nampak air  pancut..ok lah..fr me biasa2 je tu..lagi cantik dr ni bersepah2..

ok enough of water fountain..sbb kat Turkey ni mmg bersepah2 water fountain(cerita next entry)

dalam bnyk2 kedai kat sini saya tertarik dgn yg ni..fuuhhh kalau dapat katil ni wat balik umah confirm tido lena..dibuai mimpi yg poyo2 belaka..ni kalau ada yg nak jadi Raja Sehari tu boleh la beli katil ni satu set buat balik KL..

Matawang kat sini adalah TL atau Turkish Lira..currency exchange rate TL 15 bersamaan USD 10-mahe la yeob oii!..saya tukar USD20 dapat dalam TL32 jer..

Jika membeli disini ..anda akan dibayar balik ..wahh ni lah seronok nyer menjadi tourist,segala cukai akan direfund kepada anda ..cuma tunjuk passport jer..selalunyer kat airport pun boleh claim refund ni

da puas berjalan kat dalam ..posing kat luar shopping mall pulak

p/s akan upload bnyk lagi gamba2 menarik di Istanbul ni..so pls comeback ..

Sign Off!!


Share