Nada Suara Nyanyian Yang Ideal

niadalah satu artikel yang saya tulis mengenai nada suara nyanyian,agak panjang tapi penuh dengan info..jadi sudi sudikanlah membacanya.Enjoy!!

 

Nada suara nyanyian yang bagus adalah penting apabila memberikan persembahan atau berusaha ke arah kerjaya menyanyi. Ini adalah benar sama ada anda lelaki atau perempuan. Tetapi, apakah nada suara nyanyian yang bagus?

 

Nada suara nyanyian yang bagus amat bergantung kepada saiz kerongkong. Kerongkong yang lebih luas membenarkan talunan yang lebih baik dan lebih kuat, getaran mengikut pita suara. Keseluruhannya, nada suara nyanyian yang bagus kebanyakannya dihasilkan dengan

 

1) keamatan nada suara,

2) kelancaran, juga vibrato, dan

3) kemampuan untuk menghasilkan not kuat, tinggi dan rendah – bergantung kepada jenis suara anda.

 

Mari pecahkan ia ke bawah begini:

 

â•¢ Forman rendah untuk resonan

â•¢ Forman tinggi untuk bunyi lantang

â•¢ Vibrato – perubahan turun naik pic, digunakan untuk menambah ekspresi. Vibrato yang halus menambah kekayaan kepada nada suara yang mana kebiasaannya lebih menyeronokkan terhadap pendengar dan paling mudah pada suara penyanyi

â•¢ Suara kepala atau tingkat suara atas adalah di mana not tinggi dinyanyikan dengan betul. Resonan biasanya dirasai di dalam kawasan bibir atau tulang pipi (dengan yang tingkat nada suara kepala, pernilaian biasanya berdasarkan pada kualiti dalam ketulenan suara)

 

Apabila seorang penyanyi mempamerkan setiap kebolehan ini tatkala itu ia dianggap telah menempatkan suara sewajarnya.

 

Memperolehi kebolehan menempatkan suara sewajarnya atau nada suara nyanyian yang bagus ini, adalah melalui latihan suara yang betul, yang mana mengambil kira beberapa langkah asas.

 

1. Bertenang ketika anda menyanyi adalah sangat mustahak. Jika anda naik cemas ketika menyanyi, ia akan menyebabkan kelemahan dalam resonan dan nada suara suara anda. Ia juga mustahak untuk tidak keterlaluan apabila cuba untuk mencapai not yang di luar dari kemampuan anda. Keterlaluan tidak akan membantu anda untuk mencapai not tersebut, anda mesti kekal bertenang.

 

2. Pernafasan – satu lagi faktor penting untuk nyanyian yang bagus, sepatutnya dilakukan dengan betul. 80% suara nyanyian kita dihasilkan dari udara, oleh itu labelkan suara setara dengan alat tiup. Pernafasan yang betul dilakukan daripada diafragma. Perhatikan pernafasan seorang bayi, kelihatan perutnya yang naik dan turun apabila bernafas – ini adalah cara yang betul. Ia dilakukan tanpa menggerakkan bahu anda dan dada anda harus sangat minimum pergerakannya. Amalkan cara tersebut dengan mengimbangi bahu anda dan menumpukan pada pergerakan perut anda ke dalam dan ke luar.

 

3. Memanaskan badan. Hanya dengan sebarang bentuk senaman, apabila bekerja dengan suara anda, anda seharusnya memanaskan badan dengan mendengungkan bunyi sebelum menyanyi.

 

4. Mengkaji model peranan anda. Memberi perhatian kepada cara mereka menyanyi, apakah gaya menyanyi yang mereka ada, jenis orang untuk mereka membuat persembahan. Cuba gabungkan perkara ini ke dalam nyanyian anda, ia akan menjadi alat pembelajaran yang dapat membantu. tetapi jangan cuba untuk meniru model peranan anda, gabungkan stail nyanyian anda sendiri.

 

5. Cipta stail anda sendiri dengan mencuba kelainan muzik yang berbeza, atau memahami cara anda sendiri untuk menambah â•oesentuhan andaâ•? kepada lagu tersebut. Ini adalah mustahak dalam menetapkan diri anda yang tersendiri sebagai seorang individu.

 

6. Dapatkan kerja. Selepas anda mempunyai kerja pada teknik, letakkan diri anda keluar ke tempat awam. Menyanyi di kenduri kahwin di kawasan halaman anda, atau koir masyarakat, cuba dapatkan kerja menyanyi di restoran atau kelab malam. Ini adalah amalan hebat untuk anda dan akan membantu anda menyesuaikan diri menyanyi untuk penonton, sebaiknya anda dapat memahami orang awam.

 

7. Kekalkan prestasi kemajuan anda. Ia satu idea yang bagus untuk merekodkan nyanyian anda sendiri supaya anda boleh mendengar kemajuan anda sendiri. Lakukan begini sekali sebulan, supaya anda boleh mengesan kawasan kelemahan dan kekuatan anda.

 

8. Mengambil perhatian tentang suara anda adalah penting sekiranya anda berhasrat untuk maju ke depan terhadap matlamat ini. Jangan menjerit atau memekik. Pastikan minum sekurang-kurangnya 64 auns air setiap hari untuk memastikan pita suara anda terhidrat sewajarnya. Elakkan produk hasil tenusu kerana mereka mengeluarkan mukus yang mana akan membuatkan susah untuk mengekalkan kerongkong anda bersih dan memberi kesan kepada kualiti suara anda. Jangan merokok atau meluangkan kebanyakan masa dengan orang yang merokok, sebagaimana kimia tersebut boleh mengakibatkan kemusnahan pada pita suara anda

 

 

Tweet
Share

2 thoughts on “Nada Suara Nyanyian Yang Ideal

 1. mr.pingu

  suka tips abg zarul ni..
  mr.pingu recently posted..Majlis Kahwin: Nak Cari Pak Andam kerasMy Profile

  Reply
 2. aku hanya serangga

  bukan sekali hatiku tergurissss
  cuma tak terlihat dariii mata kasar muuu.
  sekali sekalaaa kesabaran ku hilangg
  masih mampu kusimpan apa kemarahannnn..
  rindu la dengan suara bro yg best tu,bila nak ada lagu baru

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge